‘Vakantiestress’ verzucht ze vermoeid. En we gaan pas over een week weg. De kinderen zijn al vrij en willen van alles doen. Ik ben nog aan het werk. De caravan staat al voor de deur. Sporten? Echt niet meer. Veel te druk deze week. Gestress, gedoe. ‘Oh ik ga morgenvroeg al weg’, zegt een andere deelnemer van het 10kilolichter programma stralend. ‘De koffers zijn gepakt. Zo direct nog lekker een wijntje en morgenvroeg op reis. Heerlijk.’

Vakantie voorpret en vakantiestress lijken elkaar actief af te wisselen. Helaas hoor ik ieder jaar van veel cliënten dat de nadere zomervakantie veel onrust geeft.  Ik dacht dat het aan hen lag, omdat zij kinderen en een caravan hebben en als perfectionisten hun huis ook nog schoon willen maken. Deze week ontdekte ik bij mijzelf als zelfstandig ondernemer zonder  kinderen ook enige spanning. In plaats van mijn werk rustig af te bouwen is het pittig doorwerken voordat ik op mijn fiets van de Oostenrijkse Alpenweides en besneeuwde bergtoppen kan genieten. Uit de gehaaste emails lees ik dat ik niet de enige ondernemer ben met pre-vakantie-drukte.

Accepteren we dat stress er nu eenmaal bijhoort? Dat we vaak stress ervaren en vrijwel altijd voordat we op vakantie gaan? Voor mij voelt het niet goed. Ik word er labieler van, mijn concentratie en humeur dalen. Dat kan voor mij en mijn naasten niet goed zijn. Tussen de laatste klussen door zorg ik daarom deze week ook voor ontspanning. Even naar buiten, rekken en strekken in de frisse lucht. Een fietstochtje om de katten van mijn nichtjes voer en aandacht te geven. Gezellige eetafspraken om alvast in de vakantiesfeer te komen.

Hoe werkt dat voor jou? Ga jij meer eten bij stress? Dat kan voor jou een nadelig effect zijn als je graag wilt afvallen. Bij stress komt veel adrenaline in je bloed. Bedoeld om te vechten of te vluchten. Prima wanneer er plotseling een tijger tegenover je staat of als je uit een brandend huis moet rennen. Adrenaline zorgt o.a. voor  minder eetlust. Dat lijkt gunstig. Het lichaam maakt echter ook meer cortisol aan. Dit zorgt juist weer voor een hogere eetlust. Al deze onrust en stress zorgt vaak voor gevoelens van ongenoegen en teleurstelling (waarom helpt hij niet mee en moet ik weer alles alleen doen?) Deze gevoelens zijn vaak aanleiding om te gaan snoepen en snaaien.  Bij stress zijn rust, reinheid en regelmaat ver te zoeken. Dit leidt vrijwel altijd tot gemakkelijk en calorierijk eten.

Kortom, ervaar jij de week voor je vakantie als erg druk? Ga niet stressen. Zorg voor korte ontspanningsoefeningen. Ga even naar buiten en haal 5 keer diep adem. Lach om jezelf en de situatie. Laat je niet gek maken. En ga vooral niet extra eten! Relax…. ’t is bijna vakantie.

Wat is jouw tip om de pre-vakantie-stress te voorkomen? Deel het hieronder. Ook deze week verloot ik weer een exemplaar van mijn boek ‘Liefde in plaats van chocola’ onder de lezers die hier een reactie achterlaten. De winnaar van vorige week:  Yolanda. “Liefde in plaats van chocola” word je toegestuurd.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *